می گویند مقصود بیگ پسر اوزون حسن که بعدها توسط پدر کشته شد ، در مکانی از تبریز ، بنایی ساخت که به خاطر وجود این بنا ، آن را مقصودیه نامگذاری کردند . امروزه از این بنا چیزی باقی نمانده است . اما محله مقصودیه یکی از قدیمی ترین محله های تبریز است . که در زمان قاجار یکی از برزن های محله ی نوبر محسوب میشد .
خانه حیدرزاده در حدود ۱۳۰ سال پیش توسط شخصی به نام حاج حبیب لک در این محله بنا گشته و در نقشه دارالسلطنه تبریز (۱۲۹۷ هجری قمری ) به نام خانه حاج قلی خان سرتیپ ثبت شده است .
خانه حیدرزاده در سمت جنوبی عمارت شهرداری ( موزه شهر ) و در نزدیکی خانه سلماسی (موزه سنجش ) و خانه نیکدل قرار دارد . و در سال ۱۳۷۸ به شماره ۲۵۲۴ در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
در سال ۱۳۸۰ از سوی طرح پردیسان میراث فرهنگی از مالک آن آقای حیدرزاده خریداری شد . و از آن زمان به عنوان مرکز اطلاع رسانی گردشگری آذربایجان شرقی مورد مرمت و استفاده قرار گرفت .
این خانه تاریخی در زمینی به مساحت ۹۰۰ متر مربع ، در دو طبقه ساخته شده است و مانند اکثر خانه های دوران قاجار دارای بخش اندرونی و بخش بیرونی است . و همچون بیشتر خانه های تاریخی تبریز در هر دو حیاط حوض دارد که با حوض درون زیر زمین در یک راستا می باشند . زیر زمین اتاقی بزرگ با حوض فواره دار کوچکی در وسط و طاق های چهار بخشی کم نظیر ، بند کشی های برجسته و آجرهای رنگی ( بیشتر سبز رنگ ) است که زیبایی فوق العاده ایی دارد . بخش های مختلف بنا از طریق یک سرسرای مرکزی با ستون های گچبری شده ، پلکان عریض و با شکوه و نورگیر سقفی به یکدیگر ارتباط می یابند .
برخی معتقدند که معماری این بنا به تقلید از معماری روس تزاری است، هرچند گفته میشود که معماری این بنا متعلق به اواخر دورهی قاجاریه است. تالار خانه ( شاه نشین )، زیباترین بخش خانه است که ارسی ها و پنجره های چوبی آن چشم هر بیننده ایی را خیره می کنند .
حسی که آدمی در هنگام بازدید از این بنا دارد ، حس امنیت و آرامش خاصی است و این در حالی است که این خانه ی تاریخی یک اداره شلوغ و پر رفت و آمد محسوب می شود . باغچه های درون حیاط های اندرونی و بیرونی و گل های زیبا و ماهی های قرمز درون حوض در ایام نوروز زیبایی فوق العاده ای به این خانه تاریخی می بخشند . با وجود آنکه این خانه ی تاریخی تقریبا در مرکز شهر قرار گرفته است و دور تا دور آن را ساختمان های بلند اشغال کرده اند . از روشنایی بسیار خوبی برخوردار است .
در حال حاضر در زیر زمین خانه ی حیدرزاده غرفه صنایع دستی برگزار است .
درب خانه از کوی فرشته باز می باشد و روزهای کاری هفته در ساعات اداری درب آن به روی علاقمندان باز است .
متن از سعید احمدزاده
عکس از سعید احمدزاده و امیرحسین منادی
نشر از بولتن فرهنگی هنری تبریز