اطلاعیه

اگر رویدادی وجود دارد که می‌خواهید بقیه هم از آن با خبر شوند، اطلاعات رویداد را (عکس و توضیحات مناسب)
به ایمیل info[at]ebultan.com ارسال نمایید تا به صورت رایگان و با نام خودتان در بولتن درج گردد.

انتخاب سردبیرگردشگریگردشگری داخل شهر

گردشگری تبریز – موزه صدا

نخستین موزه صدا در کشور و نخستین موزه خصوصی در آذربایجان شرقی در چهارم اردیبهشت ۱۳۹۷ در تبریز در خانه تاریخی امیر پرویز افتتاح شد .
خانه امیر پرویز مربوط به اواخر قاجار و اوایل پهلوی است .این خانه در سال  ۱۳۸۴ ثبت ملی شده است.  (قسمت های پایین ساختمان بیشتر مربوط به قاجار و قسمت های بالا مربوط به دوران پهلوی هستند . ) از ویژگی های این بنا می توان به نمای آجری زیبای آن اشاره کرد . این خانه دارای دو طبقه است که طبقه اول شامل سه اتاق می باشد ، ورودی اصلی به ساختمان از ضلع غربی است .


در قسمت بالای ورودی در طبقه اول یک بالکن به فرم نیم بیضی با نرده به چشم می خورد . نمای اصلی ساختمان ( نمای شمالی ) دارای آجر کاری های زیبا ( به ویژه نمای طبقه اول ) قاب بندی شده و درب و پنجره های چوبی است .
در این موزه بسیاری از اشیای مرتبط با صدا و موسیقی که طی سه دهه از سوی آقای حسین ساجدی ، پژوهشگر ، مولف و نوازنده جمع آوری شده اند ، به نمایش در آمده اند . ضمن آنکه آلات موسیقی در تالار خانه امیرنظام گروسی ( موزه قاجار ) که متعلق به آقای ساجدی بودند از خانه امیرنظام به این موزه منتقل شده اند .
در طبقه اول موزه صدا ، کتابخانه ، مدیریت و در قسمت جنوبی بخش آموزش واقع شده است که علاقه مندان به یادگیری موسیقی میتوانند در کلاس ها ، ثبت نام و در این قسمت ساختمان ، مشغول به یاد گیری موسیقی شوند .
طبقه دوم ساختمان بخش موزه است که شامل تالارهای زیر می باشد :
تالار شماره یک ( تالار استاد اقبال آذر ) : انواع رادیوهای لامپی ، گرامافون های هندلی ، گرام ، ریل ، آپارات ، اسلاید و اولین و آخرین نسل تلویزیون های سیاه و سفید به نمایش گذاشته شده است .


تالار شماره دو (تالار استاد سلیمی) :
سازهای مضرابی از قبیل : انواع تارهای ایرانی و آذربایجانی ، قوپوز ، سه تار ، تنبور ، گیتار ، چنگ ، باغلاما ، ماندولین ، رباب ، بانجو ، شورانگیز و دیگر سازهای زهی مضرابی در آن به نمایش گذاشته شده است . ( از جمله میتوان به تارهایی همچون تار یحیی ، تار شاهرخ و … اشاره کرد. )
تالار شماره سه (تالار استاد بابایان) :
در این تالار سازهای بادی همچون : انواع بالابان ، سرنا ، کرنا ، نی ، دوزاله ، نی انبان ، شیپور قره نی ، ساکسیفون ، طوبا ، ترومبون ، ترومپت ، ساز دهنی و دیگر سازهای بادی موجود است .


تالار شماره چهار ( استاد زاون ) :
در این تالار سازهای زهی آرشه ای مانند ، انواع کمانچه های ایرانی و آذربایجانی و لری ، انواع ویلون و قیچک و چغانه و ویلنسل و کنترباس و … به نمایش گذاشته شده است .
تالار شماره پنج ( استاد فرنام ) :
شامل انواع نقاره ، تنبک ، دهل ، دمام ، قاوال ، دف ، ضرب زورخانه ، درامز ، طبل و سایر سازهای کوبه ای می باشد .
تالار شماره شش ( استاد بیگجه خانی) :
به سازها ، آثار و وسایل این هنرمند اختصاص یافته است .
تالار شماره هفت :
شامل سازهای ملل مختلف و زنگوله هاست .
تالار شماره هشت :
سازهای کلاویه دار مانند انواع قارمون ، آکاردیون ، ارگ ، بایان ، هارمونیکا ، ملودیکا و زنگوله ها به نمایش گذاشته شده است .
سالن صبا در این مجموعه برای تحقیقات و برنامه های پژوهشی اختصاص داده شده است .
و البته تصاویر مشاهیر و بزرگان موسیقی بر دیوارهای موزه نصب شده اند . اشخاصی همچون استاد یحیی ، درویش خان و استاد شجریان ، استاد شهناز و … را میتوان نام برد .


همچنین این موزه دارای آرشیو صوتی شامل اذان موذن ها ، مجموعه صوتی قاریان ، تعزیه خوانان ، چاوش خوانان ، شبیه خوانان ، سرود خوانان ، آواز خوانان ، نوازندگان ، آهنگ سازان ، و آثار ارزشمند از موسیقی های فاخر است .
زیر زمین موزه صدا ، شامل آلات موسیقی آیینی است که میتوان به سازهایی همچون ، دبدبه ، زنگ کلیسا و ساز معروف گنبد سرخ که در جنگ چالدران مورد استفاده قرار گرفته است ، اشاره کرد . همچنین کوبه درب های قدیمی ، انواع زنگوله های حیوانات و تکم تکم خوانان و … را میتوان در زیرزمین خانه امیر پرویز مشاهده کرد .
یک پرده مربوط به جنگ خیبر و حادثه عاشورا و وقایع دیگر مذهبی به قلم داوود زندیان دیوار زیرزمین موزه را زیبا کرده است .
آدرس موزه صدا : تبریز ، خیابان تریبت ، کوچه کرباسی ، بالاتر از خانه کلکته چی ، خانه امیر پرویز ،شماره ۷۳
روزهای تعطیل موزه آماده بازدید گردشگران محترم است .
شماره تماس : ۰۹۱۴۱۰۴۴۸۱۹ – ۳۵۵۴۱۷۵۹
متن و عکس از سعید احمدزاده
نشر از بولتن فرهنگی هنری تبریز

پاسخ دهید

شبنم
کارشناس الکترونیک-سردبیر و مدیر روابط عمومی بولتن فرهنگی هنری تبریز - کارشناس تولید محتوا***کوهنوردی ؛‌طبیعت گردی و سفر از بایدهای زندگی من هستند.