اطلاعیه

اگر رویدادی وجود دارد که می‌خواهید بقیه هم از آن با خبر شوند، اطلاعات رویداد را (عکس و توضیحات مناسب)
به ایمیل info[at]ebultan.com ارسال نمایید تا به صورت رایگان و با نام خودتان در بولتن درج گردد.

یادداشت

یادداشتی بر اولین دوره‌ی جشنواره‌ بین‌المللی تئاتر الف

 

تئاتر تبریز سابقه‌ی برگزاری جشنواره‌ی بین‌المللی را در قالب تئاتر خیابانی(جشنواره‌ی تبریزیم) دارد. در سطح ایران نیز چند جشنواره‌ی کوچک و بزرگ بین‌المللی تئاتر وجود دارند که به نهادهای دولتی وابسته هستند. با این اوصاف جشنواره‌ ی الف را می‌توان اولین جشنواره‌ی بین‌المللی تئاتر دانست که توسط بخش خصوصی و در تبریز برگزار می‌شود و مگر نه این‌ که تبریز شهر اولین‌هاست؟!

این‌که بخش خصوصی، جشنواره‌ای حتی در سطح استانی برگزار کند می‌تواند اتفاقی خوب باشد ولی برگزاری این جشنواره در سطح بین‌المللی چیزی فراتر از خوب است. جشنواره‌ها در سطح جهان کارکردهای فرهنگی متفاوتی دارند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها تزریق خونی جدید در رگ‌های فرهنگ و هنر است. تبریز که در تاریخ تئاتر ایران نام خود را به عنوان آغازگر ثبت و ضبط کرده است و به دلایل گوناگون این نقش بی‌بدیل، مخصوصا بعد از انقلاب، کم و کم‌رنگ‌تر شده و فقط در این چند سال اخیر رستاخیزی دوباره را رقم زده است، با جشنواره‌ای این چنین، می‌تواند گام بلندی را بردارد. گامی که تمام فرصت‌های از دست رفته‌ی پیش از این را جبران کند و تبریز را به جایگاهی که شایسته‌ی آن است، نزدیک‌تر سازد.

حضور گروه‌های تئاتر از شهرها و مخصوصا کشورهای مختلف این فرصت را مهیا می کند تا از تجربه‌های آن‌ها در جهت ارتقای کیفیت کارهای تئاتری تبریز استفاده شود.
برای اولین بار گروهی جوان ولی حرفه‌ای از کشور رومانی در این جشنواره شرکت دارد که تئاتری مبتنی با حرکت و بدن را با شیوه و دیدی جدید در تئاتر برای مخاطب ارائه می‌کند. پروفسور جنت سلیم‌آوا و هنرمند ملی آذربایجان، شوقی حسین‌اف با نمایش «یادداشت‌های یک مرد دیوانه» نه فقط یک نمایش، بلکه کلاس درسی برای کارگردانی و بازیگری نمایش‌های تک‌بازی اجرا می‌کنند. نمایش‌های متفاوتی هم‌چون «برلین» با شیوه‌ی تئاتر مشارکتی، یا «آبی‌ترین آسمانی زمین» و «مای‌لند» و… با رویکردی‌هایی متفاوت، به تنوع آثار جشنواره دامن می‌زنند. حضور هنرمندان نام‌آشنایی هم‌چون «ابراهیم پشت‌کوهی»(با نمایش «مثل آب برای شکلات») و «یاسر خاسب»(با نمایش «گِل») با آثاری که آوازه‌ی زیادی دارند نشان از سطح کیفی بالای آثار شرکت کننده دارد و در آخر حضور دو نمایش از تبریز به نمایندگی از شهری که این جشنواره در آن برگزار می‌شود نشانه‌ای از این مسئله است که تبریز فقط برگزارکننده نیست بلکه شهری صاحب‌تئاتر است. در کنار این‌ها باید به ورک‌شاپ‌هایی اشاره کرد که با موضوعاتی هم‌چون آشنایی با فستیوال‌های خارجی و آموزش‌هایی برای تبدیل شدن به کمپانی تئاتری بین‌المللی، و ورک‌شاپ‌های تخصصی در زمینه‌های بازیگری و کارگردانی و دراماتورژی، زمینه‌های علمی جشنواره را پررنگ می‌سازند. ساختار نوین این جشنواره که مبتنی بر رئیس جشنواره است که دبیر را انتخاب می‌کند، از دیگر خصوصیت‌های بارز این جشنواره است.  انتخاب «نادر برهانی‌مرند» به عنوان دبیر جشنواره(کسی که دبیری جشنواره‌ی فجر امسال را هم بر عهده دارد) و گروه‌های داوری بخش‌های متنوع جشنواره، که همگی از سرآمدان داخلی و خارجی تئاتر به حساب می‌آیند و حتی میزان ریالی جوایز جشنواره، نشان می‌دهد که موسسه‌ی بین‌المللی الف، کیفیت را سرلوحه‌ی کار خود قرار داده‌اند.
از طرف دیگر، در کنار توجه به سطح کیفی برگزاری جشنواره در همه‌ی سطوح، این جشنواره با رویکرد موضوعی صلح‌محور خود، و با تعریفی بسیط که از صلح ارائه می‌کند، نشان می‌دهد که نسبت به مسائل و معضلاتی که جهان امروز را بیش از هر زمان دیگری درگیر خود کرده است، بی‌توجه نیست. همین مسئله ارزش‌های برگزاری این جشنواره را دوچندان می‌کند.

در انتها باید به نقش ارگان‌های مختلف کشوری و استانی مخصوصا ستاد تبریز ۲۰۱۸ نیز اشاره کرد که از ورود بخش خصوصی به عرصه‌ای چنین حمایت کردند و اداره‌ی کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان‌شرقی که راه را برای چنین اتفاقی باز کرد. چنین حمایت‌هایی این امیدواری را به وجود می‌آورد که این جشنواره با قدرتی مضاعف در سال‌های پیش رو به کار خود ادامه دهد و از قبل آن تبریز و تئاتر تبریز نیز سویه‌ای جهانی یابد. در واقع باید گفت که این جشنواره می‌تواند هم‌چون دروازه‌ای، ورود تبریز به تئاتر جهان را هموار سازد.
نشر از بولتن فرهنگی هنری تبریز

پاسخ دهید

شبنم
کارشناس الکترونیک-سردبیر و مدیر روابط عمومی بولتن فرهنگی هنری تبریز - کارشناس تولید محتوا***کوهنوردی ؛‌طبیعت گردی و سفر از بایدهای زندگی من هستند.