اطلاعیه

اگر رویدادی وجود دارد که می‌خواهید بقیه هم از آن با خبر شوند، اطلاعات رویداد را (عکس و توضیحات مناسب)
به ایمیل info[at]ebultan.com ارسال نمایید تا به صورت رایگان و با نام خودتان در بولتن درج گردد.

انتخاب سردبیرگردشگریگردشگری داخل شهر

گردشگری تبریز – خانه اردوبادی

خانه اردوبادی (سازمان اسناد و کتابخانه ملی )

در ابتدای خیابان ارتش جنوبی ، کنار مدرسه میرزا حسن رشدیه که امروز سازمان میراث فرهنگی است ، تقریبا روبرو با عمارت شهرداری تبریز ، خانه ی اردوبادی قرار گرفته است . پلاک خانه ۸۴ است و در ۲۶ آبان سال ۱۳۷۸ با شماره ۲۴۹۹ به فهرست آثار ملی اضافه شد . بنایی است متعلق به دوران پهلوی اول که هم زمان با بنای شهرداری در طول سال های ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۰ شمسی ساخته شد . با همان سنگ های تراکیت که از معدن اسپراخون تبریز آورده بودند .


این خانه هزار و ششصت متر مربع وسعت دارد و سبک معماری ساختمان به شیوه آلمانی است ؛ در سه طبقه که با سنگ و آجر کار شده و زیرزمین آن به شکل U می باشد . و دارای اتاق های متعددی است که در طول زمان تعداد آن ها تغییر کرده است .
اولین مالک خانه ، پزشکی به نام موسی بیگ است که قسمتی از خانه را به عنوان کلینیک پزشکی مورد استفاده قرار داده بود .
در سال های جنگ جهانی دوم این ساختمان به کنسولگری عراق در تبریز تبدیل شد و با اشغال تبریز توسط روسیه در آن زمان و کشته شدن نگهبان عراقی جلوی درب این بنا توسط قوای روس . این کنسولگری هم مانند بسیاری از کنسولگری های دیگر در تبریز تعطیل شد .


دکتر اردوبادی از روانشناسان معروف تبریز پس از مدتی این بنا را خریداری کرد و به کلینیک بیماران روانی تبدیل نمود . در سال های دهه پنجاه خانواده علمیه که از چاپخانه داران قدیمی و معروف شهر تبریز می باشند ، این بنا را خریداری کرده و به عنوان چاپخانه و منزل مسکونی استفاده نمودند .


در سال ۱۳۷۱ شمسی ، شهرداری تبریز این عمارت را به عنوان یکی از بناهای تاریخی شهر از خانواده علمیه خریداری کرد . این عمارت از آن تاریخ در اختیار مدیریت شمال غرب سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قرار داده شد تا با مرمت و تبدیل کاربری آن به عنوان آرشیو منطقه ، مورد استفاده قرار گیرد .
مدیریت شمالغرب سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از سال ۱۳۸۰ در عمارت فوق مستقر گشته و هم اکنون روزانه تعداد کثیری از نویسندگان ، دانشجویان و علاقه مندان به تحقیق و پژوهش در زمینه های مختلف علوم از جمله تاریخ ، اقتصاد ، علوم اجتماعی ، ادبیات ، هنر و … از اسناد با ارزش موجود در آن استفاده می کنند .
قدیمی‌ترین اسناد نگهداری شده در این سازمان، مربوط به سال ۹۸۸ هجری قمری و از دوران شاه طهماسب اول در دوره صفویه می‌باشد که بسیار ارزشمند است.


درهای این خانه تاریخی روزهای کاری هفته از ساعت هفت و سی دقیقه صبح تا ساعت چهارده و سی ، به روی پژوهشگران و علاقه مندان باز است .
همچنین لازم است که از آقای اسودی ، مردی با فرهنگ و با سواد یاد شود که همیشه با بیان شیوا آماده ارائه اطلاعات به علاقه مندان هستند .
قسمتی از این خانه تاریخی قرار است تا در آینده نزدیک به موزه اسناد تبدیل شود .

متن و عکس از سعید احمدزاده

 

پاسخ دهید

شبنم
کارشناس الکترونیک-سردبیر و مدیر روابط عمومی بولتن فرهنگی هنری تبریز - کارشناس تولید محتوا***کوهنوردی ؛‌طبیعت گردی و سفر از بایدهای زندگی من هستند.