اطلاعیه

اگر رویدادی وجود دارد که می‌خواهید بقیه هم از آن با خبر شوند، اطلاعات رویداد را (عکس و توضیحات مناسب)
به ایمیل info[at]ebultan.com ارسال نمایید تا به صورت رایگان و با نام خودتان در بولتن درج گردد.

انتخاب سردبیرمجلاتمجله فرهنگی هنریمحصولات فرهنگیمصاحبهگزارش

گزارش تصویری از جشن یکصدمین نشست هفتگی شرح دیوان شمس تبریزی دکتر علی حاجی‌بلند به همراه مصاحبه با مصاحبه با دبیر اجرایی نشست

گزارش تصویری از جشن یکصدمین نشست هفتگی شرح دیوان شمس تبریزی دکتر علی حاجی‌بلند به همراه مصاحبه با مصاحبه با دبیر اجرایی نشست

گزارش تصویری از جشن یکصدمین نشست هفتگی شرح دیوان شمس تبریزی دکتر علی حاجی‌بلند به همراه مصاحبه با مصاحبه با دبیر اجرایی نشست

عکس و مصاحبه از سعید عادلی

نشر از بولتن فرهنگی هنری تبریز

سلام آقای ایمانی،‌ ممنون که وقتتان را در اختیار بولتن قرار داده اید. برای شروع لطفا اول خودتان را معرفی کنید.
– به نام خدا، من علی ایمانی راد هستم،‌ به عنوان دبیر اجرایی جلسات شرح دیوان شمس تبریزی در خدمت شما هستم.

لطفا یک توضیح کلی در مورد جلسات ارائه بدهید.
– این جلسات زیر مجموعه ی انجمن ادبی استاد عابد تبریزی است. همانطور که مستحضرید در تبریز دو انجمن ادبی وجود دارد که یکی از آنها انجمن ادبی تبریز و دیگری انجمن ادبی استاد عابد می باشد که بصورت رسمی و با مجوز وزارت ارشاد فعالیت می کنند. جلسات ما یکشنبه ها در قالب شرح غزلیات دیوان شمس تبریزی و روزهای دوشنبه بصورت شرح گزیده ای از مثنوی معنوی، با نام لُبِ لباب مثنوی، تحت لوای انجمن ادبی استاد عابد برگزار می شود. سخنران این جلسات استاد علی حاجی بلند، استاد دانشگاه و از مولوی شناسان برجسته می باشند که بیش از ۲۰ سال است که در زمینه تفسیر ابیات مثنوی و دیوان شمس جلسه برگزار می کنند. جلسات دیوان شمس، معمولا به تفسیر غزلی از دیوان شمس اختصاص می یابد و روزهای دوشنبه در جلسات مثنوی، ابیاتی منتخب از مثنوی شرح و تفسیر می شوند.

آیا اشخاص دیگری غیر از استاد حاجی بلند سخنران جلسات هستند؟
– بله، روزهای دوشنبه جناب آقای استاد صمدی نژاد، محقق و استاد دانشگاه و دارای سالها سابقه مولاناپژوهی، سخنرانی می کنند. آقای صمدی نژاد پژوهشهای مختلفی در این زمینه انجام داده اند، من جمله مفهوم خیال در مثنوی و دیوان شمس و دیگر مفاهیم مختلف عرفانی. البته سخنرانی های ایشان اغلب کوتاه است. سخنران دیگر ما جناب آقای دکتر مهرنگ که از اساتید بنام دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز هستند که از محضر ایشان نیز معمولا بهره مند می شویم. ولی بنیان و شاکله اصلی برنامه ها سخنرانی استاد حاجی بلند می باشد.

چه مدتی است که این جلسات برگزار می شوند؟
– بنده از سال ۷۹ با کلاسهای آقای دکتر حاجی بلند آشنا شده ام، ولی گویا از ۴ الی ۵ سال قبل از آن سال نیز این جلسات تشکیل می شده اند. ولی از دو سال و نیم گذشته به بعد با حمایت و درخواست وزارت ارشاد این جلسات حالت عمومی پیدا کردند.

بانیان این جلسات چه کسانی بوده اند؟ تحصیلاتشان در چه زمینه ای بوده است؟ آیا مرتبط بوده با همین زمینه بوده است یا نه؟
– استاد حاجی بلند دکترای فقه و الهیات دارند و استاد دانشگاه می باشند. ولی جالب است بدانید که رشته تحصیلی و زمینه کاری اکثر دوستانی که در این جلسات فعال هستند، به آن صورت با ادبیات مرتبط نیست! بیشترشان فارغ التحصیل رشته های فنی مهندسی هستند و فقط بخاطر عشق و علاقه شان به محتوای شعر عرفانی به این جلسات جذب شده اند. دست اندرکاران اجرایی این جلسات حدود ده نفر می باشند که هر کدام از این ده نفر مسئولیت خود را دارند، من جمله مسئولیت تامین ملزومات، هماهنگی های اداری، مجری گری جلسات و…

آیا حامی مالی برای جلسات وجود داشته است؟
– از نظر تامین مکان برگزاری جلسات، خوشبختانه حمایتهای لازم از طرف اداره محترم ارشاد صورت می گیرد، ولی از نظر تامین مسائل مالی همواره سعی داشته ایم به اعضای جلسات متکی باشیم. تقریبا در هر جلسه حدود ۱۰۰ الی ۱۵۰ و گاه حتی ۲۰۰ نفر شرکت کننده داریم و در کانال تلگرامی مان نیز بالغ بر ۲۵۰۰ الی ۳۰۰۰ عضو داریم که این مجموعه را به نوعی تبدیل به یک مجموعه مردم نهاد می کند. در آینده برنامه ی ما این است که یک مرکز پژوهشی با عنوان مرکز پژوهشهای مولانا را تاسیس کنیم که مقدمات آن انجام گرفته است و انشاالله مجوز آن در ماههای آتی صادر خواهد شد. در واقع می خواهم این نکته را خاطرنشان کنم که تلاش ما همواره بیشتر این بوده که وابسته به همان اعضا و علاقه مندان حاضر در این مجموعه باشیم.

با توجه به اینکه انگیزه ی مالی ای در این جلسات وجود نداشته و ندارد، چه دلایلی موجب تداوم این جلسات شده است؟
– در حال حاضر ما در عصری زندگی می کنیم که یک سری مفاهیم کم کم در حال تغییر هستند. اگر تاریخ را بررسی کنیم دوره ای داشتیم که مذهب و اعتقادات دینی حرف اول را در جامعه می زدند. پس از ورود مدرنیته، عقل گرایی و علم گرایی افراطی جای مذهب را تا حد زیادی تصاحب کردند و انسانها و جامعه انسانی را از معنویت دور نگاه داشتند. حال در عصری به سر می بریم که غرور و تکبر شدید علم و مذهب از بین رفته است. در عصر حاضر این دو به تعامل رسیده اند و انسانها با گذر از دوران عقل گرایی دوباره مشتاق و تشنه معنویت شده اند. این گرایش به معنویت شاخصه هایی دارد که ما حتی در کشورهای توسعه یافته نیز مشاهده میکنیم. به طول مثال در کشوری توسعه یافته و مدرن مانند آمریکا نیز مشاهده می شود که در یک سال بالغ بر چند ملیون جلد از ترجمه مثنوی معنوی به فروش رفته است! این مسئله که مردم آمریکا که خود نماد لیبرالیسم و دنیاگراییست در این حد به معنویت توجه نشان می دهند بسیار حائز اهمیت است! این مساله همه جای دنیا وجود دارد و کشور ما نیز استثنا نیست. مسائلی که به علت ظهور مدرنیته ایجاد شده، باعث ایجاد شک و دودلی در نسل جدید نسبت به معنویت گشته و موجب دور افتادن آنان از این مسائل شده است. معنویتی که از زبان میراث داران معنوی ما، از جمله مولانا و سعدی و حافظ و دیگر بزرگان این عرصه به زیباترین شکل یعنی شعر فارسی سروده شده است. اینها حقیقتا گنجینه ای بزرگ هستند و اولین وظیفه ما حفظ این آثار می باشد که با تبیین مفاهیم و تفکر در آنها و انتقال به نسلهای بعدی صورت می گیرد. این اصلی ترین انگیزه ماست که ما را در این راه ثابت قدم نگاه داشته است.

به نظر شما تاثیرگذاری این جلسات بر مخاطبین چگونه بوده است؟
– طبیعتا اگر جلسات تاثیرگذاری بالا نداشت، این تعداد مخاطب که پای ثابت جلسات هستند را جذب خود نمی کرد. منتهی تاثیر مسائل معنویِ این چنینی، بسیار عمیق بوده و در زمان نسبتا طولانی اتفاق می افتد. به بیانی دیگر وقتی ما می گوییم کاری فرهنگی انجام می دهیم، این کار فرهنگی در طی نسل ها تاثیر خود را خواهد گذاشت. ما امیدواریم که در زندگی روزمره ما نیز نمودهای عینی همین جلسات مشاهده شود، ولی بیشترین تاثیر به عقیده ما در طی زمانی طولانی اتفاق خواهد افتاد و انشاالله حتما تاثیر خواهد گذاشت و شهرمان تبریز، همانطوری که از گذشته سردمدار عرصه فرهنگ بوده، در دوره حاضر نیز همان مسیر را ادامه داده و به قله های رفیع فرهنگی و اجتماعی برسد و تبدیل به نمونه ای برای ایرانمان شود.

به عنوان حرف آخر اگر سخنی از طرف این مجموعه با مخاطبین و مسئولین دارید خوشحال می شویم با ما در میان بگذارید.
– در دنیای امروز اکثر افرادِ شاغل، مثل خود بنده، فرصت بسیار کمی را بعنوان وقت فراغت در اختیار دارند، ولی اگر بتوانیم در همین فرصت کم، زمانی را برای فعالیتهای فرهنگی باز کنیم، تاثیرات بسزایی در زندگی مان خواهد گذاشت. حالا این فعالیت فرهنگی خواه تماشای یک تئاتر در هفته باشد، یا تماشای فیلم یا کنسرت و یا حتی شرکت در جلسات این چنینی، هر چه باشد در اعتلای فرهنگ جامعه و البته کیفیت زندگی خود ما و نسل آینده بسیار موثر خواهد بود.
مسئولین نیز تا الان بسیار کمک حال ما بوده اند، بخصوص در دولت آقای روحانی مسائل فرهنگی بسیار رونق یافته و فضا بازتر شده است. با باز گذاشتن این فضاست که امکان رشد و اعتلای فرهنگ و هنر پدید می آید و موجب افزایش میزان و کیفیت فعالیت اهالی فرهنگ و هنر می شود. همین مسئله موجب افزایش سطح فرهنگ جامعه و کشور شده و باعث می شود در عرصه جهانی نیز حرفی برای گفتن داشته باشیم.

بولتن فرهنگی هنری تبریز
@ebultan

پاسخ دهید

شبنم
کارشناس الکترونیک-سردبیر و مدیر روابط عمومی بولتن فرهنگی هنری تبریز - کارشناس تولید محتوا***کوهنوردی ؛‌طبیعت گردی و سفر از بایدهای زندگی من هستند.